Arbetarbostadsfonden
 
 

Vitvaror

Som hyresgäst har du ansvar för att vårda och sköta om din lägenhet. I det ansvaret ingår bland annat att regelbundet ta hand om de vitvaror som tillhandahålls.

Kyl och frys
Frosta av kyl och frys regelbundet, det ökar livslängden på vitvarorna och temperaturen blir jämnare. Rensa även avrinningsröret för avfrostningsvattnet. Tjocka islager ökar energiförbrukningen. Försök aldrig att hacka loss isen, då kan skåpet skadas. Moderna kylskåp är vanligtvis självavfrostande. Dra fram kyl och frys minst en gång per år och rengör baksidan.

Spis
Rengör regelbundet spisplattor och ugn. Städa också bakom spisen. Värmen utnyttjas effektivast om du använder kastruller med plan botten och anpassar kastrullen till plattans storlek. Utnyttja eftervärmen på plattorna och ugnen.
 
Spisfläkt
Rengör fettfiltret i fläkten minst en gång i månaden genom att diska det i ljummet vatten och milt diskmedel. Vi rekommenderar att du även byter filtret regelbundet. Öppna inte köksfönstret eller balkongdörren för att vädra ut matos när du lagar mat, då fungerar inte fläkten som den ska och matoset sprids i stället i hela lägenheten.

Disk- och tvättmaskin
Du får installera egen diskmaskin och tvättmaskin i lägenheten. Diskmaskin skall vara av golvmodell och tvättmaskin ska installeras i badrummet. Tänk på att installationen alltid ska göras av en fackman, och alla fasta elinstallationer ska utföras av behörig elektriker. Efter installation vill vi alltid göra en besiktning.
 
Vi har dessa krav på installation för av värna om hyresgästens ansvar. Om det uppstår en skada, till exempel en vattenskada på grund av att en diskmaskin inte är rätt installerad, så blir hyresgästen ersättningsskyldig. Försäkringsbolaget betalar inte heller ut ersättning vid t.ex. brand på grund av en felaktig elinstallation. Se till att du har en hemförsäkring.