Arbetarbostadsfonden
 
 

Stopp i avlopp

Häll aldrig ut matfett eller olja i avloppet!
Fett stelnar när det kyls ner och orsakar lätt stopp i ledningar och rör. Ta därför för vana att alltid torka av stekpannan med hushållspapper innan du sköljer den. Släng sedan pappret i avfallspåsen eller i den vanliga soppåsen.

Använder du större mängder olja, till exempel om du friterar mat, så ska du hälla den oljan som blir över i en förslutbar förpackning och slänga i den vanliga soppåsen. 

Stopp i handfatet eller diskhon?
Rinner vattnet sakta i handfatet eller diskhon beror det nästan alltid på smuts som har samlats i vattenlåset och blockerar. Ett sådant stopp fixas oftast lätt med en vaskrensare, en sugpropp som sitter på ett träskaft. Vaskrensare finns att köpa på byggvaruhus, järn- och färgaffärer. Inga kemikalier får användas!

Börja med att täcka över avrinningshålet som sitter direkt under kranen, med exempelvis tummen eller tejp. Tryck sedan fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll därpå halva handfatet med vatten. Pumpa därefter vaskrensaren upp och ned.

Om stoppet inte avhjälps med en vaskrensare kan du testa att rengöra vattenlåset som sitter i röret under handfatet. OBS! Detta gäller enbart handfatet i badrummet, om stoppet kvarstår efter vaskrensning i diskhon, gör du istället en felanmälan. 

Ställ en hink under handfatets vattenlås och skruva sedan av locket på vattenlåset så att eventuellt vatten rinner ned i hinken. Ta bort det avfall som fastnat och spola igenom med hett vatten. Skruva därefter på vattenlåset igen. Om stoppet kvarstår gör du en felanmälan till din husvärd.

Rensa golvbrunnen i duschen
I golvbrunnen samlas lätt hår och tvålrester, vilket kan ge upphov till lukt och stopp. För att rensa golvbrunnen börjar du med att ta bort silen där vattnet rinner ned. Om du har badkar så viker du eller tar bort röret.

Nu ser du insatsen som du kan dra rakt upp för att rengöra. Ta bort eventuell smuts och hår och spola golvbrunnen med duschen. När du sedan sätter tillbaka insatsen är det viktigt att du ser till att gummipackningen sluter tätt. Om det ät trögt att få tillbaka insatsen kan du prova att smörja in gummipackningen med lite tvål.

Sätt sedan tillbaka silen och eventuellt rör till badkaret. Spola med vatten för att kontrollera att det fungerar och så att insatsen fylls med vatten. 

 

 

 


Vattenlås

 
Vaskrensare

 
Golvbrunn