Arbetarbostadsfonden
 
 

Underhåll av lägenhet

Underhåll av lägenheterna sker enligt en modell som heter Företagsstyrt underhåll. Det innebär att vi beslutar om när och hur underhåll ska utföras i varje enskilt fall. Målning och tapetsering görs därför med skäliga mellanrum men det hindrar inte att du på egen bekostnad målar och tapetserar din lägenhet. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Det innebär att om du t.ex. har använt ett felaktigt material eller inte gjort det snyggt och prydligt kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar. Detsamma gäller om du valt extrema färger och mönster  Ta för vana att alltid rådgöra med oss innan du sätter igång.

Som hyresgäst har du ansvar för följande underhåll av lägenheten:

  • Tömma och rensa vattenlås
  • Rensa golvbrunnen
  • Avfetta ugnen
  • Frosta av kyl och frys
  • Ersätta säkringar
  • Rengöra köksfläkten/byta filter
  • Tvätta luftventilerna
  • Ersätta trasiga lampor och lysrör

De regler och riktlinjer som finns för vad du får och inte får göra i din lägenhet är utformade efter säkerhets- och byggtekniska faktorer. Reglerna finns även för att både vi och nästa hyresgäst kan ha synpunkter på hur det är utfört hantverksmässigt och estetiskt.

Här hittar du information som kan underlätta arbetet och som beskriver vad du får och inte får göra själv.

Måla och tapetsera 
Du får måla och tapetsera själv och på egen bekostnad, förutsatt att det är fackmannamässigt utfört. Du kan bli skyldig att återställa lägenheten eller bli ersättningsskyldig om du använt olämpligt material eller extrema varianter av färger och mönster. Tak, fönster, foder, socklar, lister och radiatorer får endast målas vita.
 
Badrum
Vi tillåter inga åtgärder i badrum och toalett eftersom dessa utrymmen kräver specialistkunskap. Det är inte tillåtet att borra i kaklet för uppsättning av badrumsskåp, handdukshängare m.m. då detta förstör fuktspärren och som därmed kan ge upphov till fuktskador. Använd självhäftande krokar istället.

Rullgardin och persienn
Om du vill ha rullgardin eller persienn till dina fönster i din lägenhet får du själv köpa och montera dessa. Har du flyttat in i en lägenhet med persienner som tidigare hyresgäst monterat tar du över ansvaret för dessa.
 
Övrigt
När du ska sätta upp tavlor, lampor, hyllor och liknande är det viktigt att använda krokar och beslag som är anpassade för väggmaterialet så att skadorna på vägg och tapet minimeras. Eventuella innerdörrar som du inte vill ha kvar måste du förvara och återmintera när du flyttar.

Detta får du inte göra
Du får inte göra några förändringar av lägenhetens planlösning som till exempel  ta bort väggar eller sätta upp mellanväggar för att avdela rum. El, vatten och avlopp får du inte ändra, reparera eller flytta. Alla nya anslutningar av el, vatten och avlopp ska utföras av fackfolk och skall godkännas av oss innan.