Arbetarbostadsfonden
 
 

Skadedjur

Misstänker du att du drabbats av skadedjur såsom vägglöss eller getingbon på balkongen är det ditt ansvar att åtgärda problemet. Saneringar mot skadedjur är gratis för dig som hyresgäst. Det är Arbetarebostadsfonden som bekostar saneringen. Tänk på att du har upplysningsplikt när det gäller skadedjur. Detta innebär att du är skyldig att informera hyresvärden, det vill säga Arbetarebostadsfonden, om att du har skadedjur i din lägenhet.

Du måste omedelbart kontakta:

  • Anticimex på tfn 08-517 634 00
  • Arbetarebostadsfonden på tfn 08-522 555 04
  • Ditt försäkringsbolag

Det blir allt vanligare att skadedjur, som exempelvis kackerlackor, pälsängrar, silverfiskar, vägglöss och mjölbaggar dyker upp som objudna gäster och stör husfriden. Det är ett ökande problem såväl i flerfamiljshus som i villor och i radhus.
 
Vi vill bryta denna trend. En förutsättning för detta är att vi alla arbetar tillsammans. Om du misstänker att du har fått skadedjur i lägenheten är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta.

Om du drabbas av skadedjur
Det är viktigt både för dig som hyresgäst och oss som hyresvärd, att åtgärderna görs snabbt och effektivt efter första upptäckten så att skadedjuren inte sprids. Ersättning för skador på möbler och textilier ligger utanför Arbetarebostadsfondens ansvar och du ställer eventuella skadeanspråk till ditt försäkringsbolag

Anmäl att du har skadedjur så snabbt som möjligt.
Ha lägenheten tillgänglig för sanering.
Respektera överenskomna tider.
Följa de instruktioner du får från saneringsföretaget.

När du misstänker eller vet att du har drabbats av skadedjur ska du direkt:

  • Kasta alla matvaror som är angripna
  • Rengör hyllor och lådor noga
  • Tvätta textilier som är angripna
  • Tänk på att så länge det finns skadedjur i din lägenhet kan du inte byta till någon annan lägenhet hos oss.

Anmäl till Anticimex
Om du misstänker eller vet att du drabbats av skadedjur – ring vår samarbetspartner, Anticimex.
Skadesaneringen är kostnadsfri för dig som är hyresgäst hos oss, så tveka inte att anmäla om du misstänker att det finns skadedjur i ditt hem.

Förhindra skadedjur
Att drabbas av skadedjur har ingenting att göra med hygien. Det är däremot viktigt att hålla en god hygien för att motverka att de snabbt förökar sig.

Eftersom skadedjur generellt sett inte trivs i rena och torra utrymmen är det bra att städa noggrant några gånger per år. Plocka ur köksskåp och lådor. Rengör hyllor, lådor och bakom spisen. Tvätta bakom annan köksutrustning som går att dra fram. Dammsug vid golvlisterna i hela lägenheten med ett smalt munstycke.
Eftersom insekter gärna gömmer sig i springor är det viktigt att rensa dessa.
Kom ihåg att rengöra städmaterialet noggrant både före och efter städning.

Begagnat och second hand
Om du köper begagnade textilmöbler och kläder undersök dem därför noga. Du vet aldrig var de har varit, eller om den förre ägaren till exempel har vägglöss hemma. De mest typiska kännetecknen är mörka prickar efter vägglössens spillning, som ofta hittas på undersidan av madrasser eller sängramar.
Kom ihåg att om du misstänker eller vet att en möbel eller något annat föremål är behäftat med vägglöss eller annan ohyra, får det inte tas in i lägenheten.
Ta aldrig hem kasserade möbler du hittar som grovsopor! Det finns en mycket stor risk att en sådan möbel är ansatt av vägglöss.

Större skadedjur
Råttor och möss räknas också som skadedjur. Mata därför inte fåglar från balkongen eller på uteplatsen, eftersom spilld mat kan locka till sig just råttor och möss.

Tips på resan
Skadedjur kommer ofta in i våra hem efter resor i Sverige, eller utomlands. Här är några tips för att undvika att du får ovälkommet resesällskap med dig hem:

Titta under sängen. Om du hittar spår – kräv att få byta rum.
Förvara resväskor långt från sängar och soffor och ha dem inte på golvet.
Låt kläderna vara kvar i väskan och håll den stängd.

När du kommer hem:

  • Lägg allt som ska saneras i plastpåsar och stäng noggrant.
  • Tvätta alla kläder du haft med dig alternativt kan du lägga dem i torkskåp i 60°C eller torktumla dem under 50 minuter. Du kan också välja att lägga dina saker i frysen under sju dygn.
  • Rengör även väskor. Dammsug och lägg sedan dammsugarpåsen i frysen i sju dygn innan du kastar den i soporna.

Hemförsäkring
Har du inte hemförsäkring är du helt utan skydd om du utsätts för inbrott, skadegörelse, översvämning, brand eller sjadedjur. De flesta hemförsäkringar täcker också en hel del annat, exempelvis rätts-, ansvars-, och överfallskydd.
 

Anticimex