Arbetarbostadsfonden
 
 

Kasta julgranen rätt

När julgranen inte längre ska finnas kvar i lägenheten så gäller det att kasta den på rätt sätt. Att bara lämna granen på gatan kan ge böter på 800 kronor.

- Klipp ned granen och lägg i en sopsäck så den tar mindre plats och inte barrar. Släng allt i kärlet för grovsopor i Miljörummet.

- Lämna granen på återvinningscentral eller på särskilda uppsamlingsplatser. Stockholm Vatten och Avfall tar hand om granar och återanvänder dem. Här och på hemsidan kan du se var och när du kan kasta julgranen.

Kungsholmen och Essingeöarna
* Stadshagens idrottsväg

Södermalm, Gamla stan & Hammarby sjöstad
* Vintertullstorget

Söderort
* Fruängsgatan, vid lekplats vid korsningen Lina Sandells Plan
* Östberga återvinningscentral, Bussens Väg 2

Västerort
* Lövsta återvinningscentral, Lövstavägen 491
* Bromma återvinningscentral, Linta Gårdsväg 16

- Köp gransäcken ”Barry”, den är till för att underlätta transporten av din barrande gran ut i friska luften. Du slipper alla vassa barr i mattan och i bostadens alla skrymslen och vrår. Dina grannar slipper se dina barr i trapphuset och själv slipper du dammsugarturnén som brukar vara ända fram till påska.

 

En av de mindre roliga konsekvenserna av att ha en äkta julgran är att de producerar klibbig kåda som fastnar lite varstans och som är svår att få bort. Men oroa dig inte – den finns knep som gör kådan till ett minne blott! Har du fått kåda på händerna kan du gnugga händerna med havssalt. Kåda som fastnat i mattan tas lättast bort med alkohol och kåda som fastnat på golvet (trägolv, laminat och plastmatta) är inget som inte lite såpa utblandat med vatten kan råda bot på.